Technical Sheet

Technical Sheet

Extension and restructuring / Public Operation

Client
CHI Villeneuve-Saint-Georges

Construction cost
€ 131 million, excluding tax

Net floor area
44,409 m² (27,763 m² restructured + 16,646 m² new-build)

Date
2004 – 2013

PROGRAM

– Construction of a pediatric and OB-GYN, women and children’s center: operating suite with nine operating rooms, obstetrics wing, hospitalization, external consultations, central pharmacy, laboratories (120 beds)
– Restructuring of the existing high-rise: safety, façades, smoke evacuation, security station, medical fluids area (461 beds)
– Covered parking lot

TEAM MEMBERS

Architect in charge 
Atelier d’Architecture Michel Rémon

Lightning design
Coup d’Éclat

Engineer and Economist
EGIS Bâtiments

Consulting
Jean Isaza

 

Pictures: Anne-Claude Barbier, Mathieu Ducros

Extension and restructuring Raymond and Lucie Aubrac Intercommunal Hospital Center

Villeneuve-Saint-Georges

The Hospital: a Modern-Day Abbey

It took 1,149 days to complete the first two works sections of the Intercommunity Hospital Center at Villeneuve-Saint-Georges. This ordinary yet unique adventure, punctuated with pitfalls and paved with enthusiasm, is recounted in “La Traversée”. This fascinating photo book signed by Michel Rémon presents photos and accounts from everyone who contributed their know-how to the building.

The story of 1,840 people who poured 15,253 cubic meters of concrete and assembled 3,000 tons of stone and a host of other elements to “complete the original shape” before the final works section: rehabilitating the existing high-rise building.

The women and children’s center located to the southwest in front of the main façade renews the silhouette of the building complex by reorienting its volumes toward a more generous entrance.

The architectural solutions adopted for the added lower levels use the slope of the land and affirm the identification of the site with, in particular, a retaining wall made of gabions.

In this way, the program resolves the hospital’s relationship ground: “The building base, located twelve meters below [the] ground floor, was designed to welcome the public gently and with generosity. … the resolute and oblique path of the skyline anchors the center firmly in the perspective of arrival at the hospital.”

By adding the women and children’s center unit to that of the CHI, the project modernized the overall functioning of the institution. A link joins all levels of the two buildings together. Underground, two galleries linking the old and new areas improve the flow of personnel between them.

 

“On the outside, the building follows the slope while respecting the scale of the neighborhood. It opts for the formal possibility of an oblique anchoring, elegantly avoiding imposing a permanent shadow on the surroundings. From the entrance hall, a breathtaking view over the Seine Valley transmits the energy of this suburb which bustles under a sky crisscrossed by airplanes right to the horizon.”

Extension and restructuring Raymond and Lucie Aubrac Intercommunal Hospital Center